Verkiezingsprogramma PvdA Ommen 2018-2021

3 maart 2018

PvdA Ommen

Gewoon doen!

Verkiezingsprogramma Ommen 2018-2021

Inhoud

Inleiding

  • 1 Werk, inkomen en armoede
    • Werkgelegenheid en arbeidsmarkt
    • Armoede
    • Statushouders
    • Concreet
      2 Zorg en gezondheid
    • Zorg
    • Gezondheid
    • Inclusieve Samenleving
    • Concreet
    • 3 Duurzaamheid
    • Voedsel
    • Energie
    • Bodem en water
    • Natuur
    • Afval
    • Concreet
    • 4 Wonen en leefbaarheid
    • Betaalbaar en passend
    • Duurzaam
    • Kleine Kernen
    • Concreet
    • 5 Cultuur
    • Concreet
    • 6 Samenleving en bestuur
    • Veiligheid
    • Privacy
    • Gemeenschappelijke regelingen
    • Democratie
    • Bestuursdienst Ommen Hardenberg
    • 7 Financien
    • Concreet

Inleiding

Mensen in Nederland werken hard. Voor een dak boven het hoofd. Voor brood op de plank. Voor de toekomst van de kinderen. Om waardering te krijgen voor vakmanschap. De grote groep werkende Nederlanders brengt het geld op om onze huidige samenleving mogelijk te maken.

Samenleven doe je niet alleen. Naast ons werk zetten we onze talenten en vaardigheden in om anderen te helpen. Om van Ommen een mooiere plaats te maken. Bijvoorbeeld om de geschiedenis van onze woonplaats niet verloren te laten gaan, samen te sporten, of omdat je het leuk vindt om muziek te maken.

We komen ook in beweging als het bij een ander tegenzit. Omdat je merkt dat de buurvrouw wel wat hulp kan gebruiken. Door ziekte, door ontslag, door zorg voor een familielid. Of omdat je wilt helpen om een ideaal voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je een duurzame wereld dichterbij wilt brengen.

Dat lijken persoonlijke keuzes. Soms is dat ook zo. Maar niet altijd. Want sommige van die keuzes hebben onbedoelde gevolgen. Een mantelzorger kan onbedoeld de positie op de arbeidsmarkt in gevaar brengen. Dus terwijl je voor een ander zorgt komt je inkomen in gevaar. Voor de PvdA is het niet alleen vanzelfsprekend dat iedereen in deze maatschappij gelijke kansen moet krijgen. Maar ook dat onze gemeente daarom extra aandacht heeft voor mensen die het moeilijk hebben in deze samenleving. Omdat ze gevangen zitten in een armoedecirkel, minder kansen hebben op een fatsoenlijk inkomen omdat ze voor een ander zorgen, geen werk kunnen vinden, of nieuw zijn in ons land.

Voor ons betekent een inclusieve samenleving het verdwijnen van belemmeringen voor maatschappelijke deelname. Dat wil zeggen dat iedereen mee kan doen – ongeacht leeftijd, opleiding, beperkingen, (sexuele) voorkeuren, afkomst of sociale positie. De gemeente moet aan de slag met het wegnemen van belemmeringen: laaggeletterdheid, eenzaamheid, etnische of sexuele discriminatie of mobiliteit. Dat vinden we wel zo eerlijk. 

  • 1 Werk, inkomen en armoede

 Werkgelegenheid en arbeidsmarkt

Wij willen een gemeente zonder massawerkloosheid, eenzaamheid en uitsluiting. Mensen moeten controle en zeggenschap hebben over hun keuzes in werk en inkomen. Een passende baan is daarvoor het beste instrument. Om dat voor iedereen te bereiken is een eerlijke en fatsoenlijke arbeidsmarkt vereist.

De economie zal ook het komende jaar groeien. En daarmee ook de werkgelegenheid. Wat nog te weinig gebeurt is dat iedereen daarvan profiteert. Wat zie jij als werkloze oudere, zzp-er, middenstander, jongere of mens met een beperking terug van die groei? We geloven in de eigen kracht van iedereen. Maar sommige van deze groepen kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken.

De jeugd heeft de toekomst en die moet ze ook in Ommen kunnen vinden. Om jeugdwerkloosheid te bestrijden willen we investeren in opleidingsplaatsen en stageplekken voor jongeren. Bijvoorbeeld door een stagefonds. Opleiding en werkplek kunnen beter dan nu op elkaar aansluiten. Kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs verdienen daarbij extra aandacht. Zij raken soms buiten beeld door de stapeling van wet- en regelgeving. Dat moet aangepakt worden.

In onze gemeente wonen en werken veel zzp-ers, bijvoorbeeld in de bouw, de zorg en de agrarische sector. Zij zijn vanwege de hoge kosten niet allemaal (goed) verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat kan leiden tot financiële, sociale en maatschappelijke problemen. Daarom willen we onderzoeken of een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor deze groep (naar analogie van de collectieve zorgverzekering) mogelijk is.

Voor mensen die dat nodig hebben moet voldoende beschut werk of dagbesteding die is gericht op zelfstandigheid beschikbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook via loonkostensubsidie aan het midden- en kleinbedrijf voor het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook sociaal ondernemerschap (ondernemen met een maatschappelijke missie) verdient ondersteuning en promotie.

Om kwetsbare inwoners sociaal redzaam te maken, te activeren en te helpen participeren willen we dat de gemeente een breed aanbod van om- en bijscholing stimuleert en waar nodig subsidieert: als dat het beste kan door een lening of een gift, dan moet dat kunnen.

Armoede

Één op de acht kinderen groeit op in armoede. Opgroeien in armoede staat de ontwikkeling in de weg. Als er geen geld is kun je niet deelnemen aan muziekles, de sportclub enzovoorts. Dat vinden wij onacceptabel.

De PvdA wil dat iedereen volwaardig mee kan doen in de samenleving. Dat geen kind in zijn of haar ontwikkeling wordt belemmerd door armoede. Maatschappelijke organisaties – van voedselbank tot peuterspeelzaal – weten vaak het beste wat daarvoor nodig is. Zij verdienen dan ook ruimte bij de uitvoering. Het specifieke armoedebeleid voor kinderen in Ommen wordt onverminderd voortgezet en aan het budget wordt niet getornd. Ook ondersteunen we de oprichting van een Stichting Leergeld in Ommen.

De armoede in Nederland neemt toe. De gemiddelde schuldenlast wordt hoger en ook mensen met werk kunnen soms moeilijk rondkomen. Een deel van deze armoede zal, met het aantrekken van de economie, ook weer verdwijnen. Maar voor anderen blijft het vooruitzicht somber. Wij willen dat de gemeente zich tot het uiterste inspant om deze mensen uit de vicieuze cirkel te halen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met woningcorporaties, schuldhulpverlening, kerken, banken en organisaties als de Voedselbank. Zo kun je het ontstaan van (groeiende) schulden actief voorkomen. We zien experimenten met het basisinkomen als inspiratiebron.

Om verborgen armoede op te sporen kijkt de gemeente niet alleen naar het bruto-inkomen, maar ook naar het besteedbaar inkomen. In de schuldhulpverlening wordt de kwaliteit van de dienstverlening steeds belangrijker. De gemeente werkt wat ons betreft alleen met bewindvoerders die voldoen aan het keurmerk. Wij zijn voorstander van verdergaande samenwerking met de stichting Ommen Samen Sterk in het armoedebeleid. De tijd voordat iemand in aanmerking komt voor de individuele inkomenstoeslag moet worden teruggebracht van 5 naar 3 jaar.

Statushouders

De beste manier om te integreren is om zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Ook voor de samenleving is dat goed: die heeft baat bij de talenten, vaardigheden en kennis die veel statushouders meebrengen. Voor het vinden van een baan, vrijwilligerswerk of stage is beheersing van de Nederlandse taal een voorwaarde. Daarom vinden we dat iedere vluchteling vanaf de eerste dag taalonderwijs moet krijgen en vrijwilligerswerk kan doen, en dat vluchtelingen met een vak, ambacht of hogere opleiding snel aan het werk moeten kunnen.

Concreet

  1. Opleidingsplaatsen en stageplekken voor jongeren, bijvoorbeeld door een stagefonds;
  2. Een betere aansluiting tussen opleiding en werkplek;
  3. Onderzoeken of een collectieve AOV voor zzp-ers mogelijk is;
  4. Voldoende beschut werk, arbeidsmatige of recreatieve dagbesteding;
  5. Loonkostensubsidie voor het MKB voor het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  6. Sociaal ondernemerschap ondersteunen en promoten;
  7. Volwasseneneducatie stimuleren;
  8. Ontstaan van schulden actief voorkomen;
  9. Ommen werkt alleen met bewindvoerders die voldoen aan het keurmerk;
  10. Armoedebeleid voor kinderen in Ommen wordt onverminderd voortgezet en aan het budget wordt niet getornd;
  11. In Ommen wordt een Stichting Leergeld opgericht;
  12. Iedere vluchteling krijgt vanaf de eerste dag in Ommen taalonderwijs en mag vrijwilligerswerk doen. 
  • 2 Zorg en gezondheid

Zorg

Goede zorg is een kwestie van fatsoen. Iedereen in Ommen moet goede zorg dichtbij kunnen krijgen, zonder oneerlijke (financiële) drempels. Een gezonde samenleving bewaart de verbinding tussen jong en oud, gezond en ziek.

Een sterke eerstelijnszorg, uitgevoerd door gemotiveerde professionals met goede arbeidsvoorwaarden is daarbij onmisbaar. De gemeente ziet toe op een eerlijke beloning van de zorgwerkers. We zien de noodzaak voor meer samenwerking tussen sociale wijkteams, ambulante zorgverleners en specialisten en stimuleren deze samenwerking.

Niet iedereen is in staat om volledig zelfstandig te wonen. Daarom wil de PvdA (kleinschalige) beschermde woonvormen voor kwetsbare groepen ondersteunen. Er moeten bovendien voldoende plekken zijn voor situaties waarin acuut opvang nodig is. Ook de kwaliteit van de verpleeghuizen verdient aandacht, zowel van de zorg (handen aan het bed) als de bestrijding van sociaal isolement.

Minstens zo belangrijk als de professionele zorg is de zorg die geleverd wordt door mantelzorgers. Zij staan vaak onder grote druk. We willen daarom in plaats van een mantelzorgcompliment échte ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van meer en ruimere voorzieningen voor respijtzorg. Dat wil zeggen dat zorg regelmatig wordt overgenomen, zodat de mantelzorger even op adem kan komen.

We willen dat de zorg voor cliënten centraal staat, niet het papierwerk. Mensen moeten zeggenschap houden over beslissingen die hun eigen gezondheid aangaan, tot en met de laatste levensfase. We vertrouwen op de kwaliteit van de professionals en stimuleren de samenwerking tussen de welzijnsorganisaties en zorgaanbieders.

De gemeente is verantwoordelijk voor afspraken met de zorgaanbieders. Dat gebeurt gelukkig al met aandacht voor kansen om de kwalteit te verbeteren. Waar mogelijk blijven we zoeken naar mogelijkheden tot verbetering. Keuzevrijheid voor hulpvragers en aandacht voor kleinschalige initiatieven zijn onze ijkpunten.

Gezondheid

Gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte. Het gaat erom dat je je goed voelt. Voorkomen is daarin beter dan genezen. Al op jonge leeftijd kun je een voorsprong of achterstand in gezondheid opbouwen. Preventie begint daarom voor ons bij kinderen.

Bewegen behoort tot onze evolutionaire erfenis en is daarmee goed voor de gezondheid. Samen bewegen bevordert een verbonden samenleving. Bij ouderen levert bewegen een grote bijdrage aan het versterken van de gezondheid. En zelfs tot het terugdringen van een aantal ouderdomsziekten. Daarom willen wij sport en bewegen blijven stimuleren.

Ook omgevingsfactoren als werk, inkomen, opleidingsniveau en leefomgeving hebben invloed op de gezondheid. Mensen met een laag inkomen hebben meer kans op ziekte. Ze leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hoog inkomen. Dat is niet alleen het gevolg van persoonlijke keuzes voor een ongezonde levensstijl. Ongezond eten is goedkoper. Met een laag inkomen is je werk vaker ziekmakend.

Kinderen in armoede hebben kans op achterstand. Daarom willen we dat er meer geld gaat naar het Jeugdsportfonds, zodat ook kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen de kans krijgen om lid te worden van een sportvereniging. Daarmee geven we die kinderen niet alleen nu, maar ook voor de toekomst een betere start.

 Inclusieve Samenleving

Voor sommige mensen spreekt gezondheid niet vanzelf. Bijvoorbeeld voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking of chronisch ziekte. Ook zij moeten optimaal kunnen functioneren. Naast versterking van hun veerkracht pleiten we voor praktische oplossingen voor hun beperkingen. Bijvoorbeeld door (verkeers-)maatregelen altijd te toetsen op brede toegankelijkheid.

We worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. Dat stelt andere eisen aan woningbouw en hogere eisen aan de zorg dicht bij huis, zoals huisartsen, wijkverpleegkundige zorg en thuishulpen. Groeiende eenzaamheid kan worden tegen gegaan door het stimuleren van de ontmoeting tussen generaties.

Concreet

  • Keuzevrijheid en zeggenschap voor de patiënt blijft gewaarborgd;
  • Meer en ruimere voorzieningen voor respijtzorg;
  • Voldoende opvangplekken voor acute situaties;
  • De gemeente stelt als opdrachtgever eisen aan een eerlijke beloning en arbeidsvoorwaarden voor zorgwerkers;
  • Meer kleinschalige beschermde woonvormen voor kwetsbare groepen;
  • Meer geld naar het Jeugdsportfonds;
  • Maatregelen -bijvoorbeeld in het verkeer- toetsen op toegankelijkheid.
  • 3 Duurzaamheid

Duurzame energie, een gezond milieu en rijke biodiversiteit is belangrijk voor nu en voor de toekomst. Hoe gaan we dat bereiken? Wij willen slimme combinaties maken. Door inwoners, bedrijven en organisaties bij de verduurzaming te betrekken stimuleren we de lokale economie en worden we er allemaal beter van: het milieu, de werkgelegenheid en onze portemonnee.

Voedsel

Voedsel(productie) is een belangrijke schakel in duurzaamheid: niet alleen wat we eten, maar ook door de manier waarop we voedsel produceren (met of zonder giftige stoffen), transporteren, verwerken en verpakken (plastic afval). Een groeiende groep boeren wil graag duurzamer gaan produceren en steeds meer consumenten willen duurzame voeding.

De gemeente kan duurzame voedselproductie stimuleren door in de eigen gebouwen lokaal en biologisch voedsel voorrang te geven. Door geen nieuwe megastallen meer te bouwen in Ommen: die zijn een gevaar voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld Q koorts, stof en vogelpest), het milieu (ammoniak-uitstoot, bestrijdingsmiddelen in het grondwater) en het dierenwelzijn (bijvoorbeeld de brandveiligheid).

Energie

We worden (waar dat kan) allemaal zelf producent van onze eigen energie en liefst nog een beetje extra. Met een eigen ‘dorpsmolen’ bijvoorbeeld. De extra opbrengsten gebruiken we voor onze gemeenschap. Daarom krijgen lokale, kleinschalige energie-coöperaties van inwoners voorrang boven grote energiebedrijven. Kernen en omwonenden dragen de lasten, want ze zien soms aantasting van hun woonomgeving. Dankzij compensatie krijgen zij nu ook een deel van de lusten. Gebouwen van de gemeente worden gebruikt voor zonnepanelen. De gemeente gebruikt zelf 100% duurzame stroom. Alle nieuw aan te schaffen gemeentelijke vervoermiddelen zijn (zover mogelijk) elektrisch.

Bij vervanging of vernieuwing van gemeentelijke installaties staat duurzaamheid voorop. Denk aan  zwembad de Carrousel of de uitbreiding van de sporthal in Ommen. Ook van leveranciers en de organisaties die subsidi krijgen verwachten we dat zij oog hebben voor duurzaamheid. Eigen of gezamenlijke duurzame energievoorziening moet een eis worden bij nieuwbouw. Met voldoende capaciteit om energie op te wekken voor de toekomstige elektrische auto. Alle inwoners moeten hun eigen laadpaal kunnen plaatsen, ook als ze in een huurwoning wonen. Met woningcorporaties maken we afspraken over verduurzaming van sociale woningbouw.

Bodem en water

Schoon en veilig drinkwater is ontzettend belangrijk. Daarom willen we de bodem en het water in Ommen schoon maken en houden, samen met het waterschap, LTO en de handhavers. Illegale lozingen worden stevig aangepakt en we verzetten ons tegen de lozing en opslag van schadelijke stoffen.

De gemeente beheert de openbare ruimte zonder gebruik van giftige stoffen. De uiterst giftige lelieteelt blijft in Ommen verboden.

 

Om wateroverlast tegen te gaan stimuleren we inwoners om genoeg onverharde grond op hun terrein te houden om water op te nemen. Regenpijpen lozen het water niet op het riool, maar in regentonnen of op eigen of gemeentegrond. Baggeren van sloten, rivieren en kanalen gebeurt alleen als het echt nodig is en niet schadelijk voor de flora en fauna in het water.

Bij het onderhoud van bermen wordt ruimte gemaakt voor vernieuwende initiatieven zoals verschraling van wegbermen. Het maaisel wordt benut voor bio-energie of compostering. De bloeiende wegbermen verhogen de recreatieve beleving in onze wandel- en fietsgemeente Ommen.

Natuur

Natuur moet steeds vaker wijken voor woningen en bedrijven en wordt geschaadt door vervuiling en klimaatverandering. Daardoor loopt ook de biodiversiteit terug. En dat terwijl voldoende natuur belangrijk is voor het milieu en de volksgezondheid. Aandacht en respect voor de natuur wordt een belangrijke voorwaarde bij nieuw- en verbouwvergunningen.

Wij zijn tegenstander van verkoop van gemeentelijk bos-en natuurgebied. Dit zijn de groene longen van Ommen. In Ommen hebben wij het bomenbeleidsplan vastgesteld, hier is onder andere een lijst met beeldbepalende en/of karakterestieke bomen opgesteld. Wij vinden dat bij elke aanvraag voor een kapvergunning deze lijst wordt geraadpleegd. Boeren zijn belangrijke partners in natuurbeheer en in de omslag naar duurzame landbouw. Veel boeren willen omschakelen naar natuur-inclusieve en/of biologische landbouw; wij willen ze daarbij helpen en stimuleren.

Afval

We produceren teveel afval. Dat is schadelijk. Sommige soorten afval zijn bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Dan moet het goed worden ingezameld. Daarom stimuleren we het  verminderen en scheiden van afval. Zeker op plaatsen waar gebruikers daarvan kunnen leren, zoals op scholen.

Concreet

  • De gemeente gebruikt groene stroom en bevordert in de eigen gebouwen lokaal en biologisch voedsel;
  • Initiatieven voor groene energie voldoen aan sociale criteria, zoals maatschappelijke compensatie;
  • Eigen of gezamenlijke energie-opwekking en gasloos bouwen wordt een eis bij nieuwbouw;
  • Meer laadpalen voor electrische auto’s en fietsen: iedere inwoner kan zijn eigen laadpaal plaatsen;
  • We ondersteunen een duurzame omslag in de landbouw;
  • Geen nieuwe megastallen;
  • Illegale lozingen op het grondwater worden stevig aangepakt;
  • We verzetten ons tegen de lozing, doorvoer en opslag van schadelijke stoffen;
  • De gemeente beheert de openbare ruimte zonder giftige stoffen;
  • We stimuleren inwoners om genoeg onverharde grond op hun terrein te houden;
  • We zijn tegen (sier)bollenteelt;
  • Baggeren van sloten, rivieren en kanalen gebeurt alleen als het echt nodig is en niet schadelijk voor de flora en fauna;
  • Aandacht voor de natuur wordt een criterium bij het verlenen van nieuw- en verbouwvergunningen;
  • Stimuleren van afvalscheiding. Zeker op plekken waar veel jongeren komen.
  • We willen dat de gemeente Ommen zich tegen fracking en het winnen van brandstof uit schalielagen uitspreekt.
  • 4 Wonen en leefbaarheid

Wonen is een eerste levensbehoefte. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd: het is een anker met de samenleving en een basis voor je plek in de wereld.

Betaalbaar en passend

Wonen doe je niet alleen: je woont in een buurt, wijk, dorp of stad samen met anderen. Iedereen moet een plek kunnen vinden: gezinnen en alleenstaanden, jong en oud en meerdere generaties van een familie onder één dak. Iedereen moet goed kunnen wonen voor een eerlijk deel van zijn of haar inkomen. Er moeten dus voldoende betaalbare huizen beschikbaar zijn voor uiteenlopende soorten huishoudens: voor toetreders op de woningmarkt en oudgedienden, mensen die vanuit beschermd wonen zelfstandig gaan wonen, ouderen en statushouders.

Woonwensen en –smaken veranderen. Om daar flexibel aan tegemoet te komen zijn experimenten met woonvormen als ‘tiny houses’, groepswonen, tijdelijke woningen zelfvoorzienend bouwen en verduurzaming welkom. Om in de centra de leegstand tegen te gaan en de levendigheid te behouden, willen we dat leegstaande winkels eenvoudig een andere (woon)functie kunnen krijgen. Het aanpassen van woningen aan levensloopbestendig wonen moet makkelijker worden.

Duurzaam

Verduurzaming van woningen is belangrijk voor de inwoners en voor het milieu. Dat geldt niet alleen voor woningeigenaren. Anders dreigt een nieuwe tweedeling tussen mensen die weinig voor energie betalen en diegenen die dat niet kunnen. Ook sociale woningen moeten worden verduurzaamd. Dat kan door huurders de mogelijkheid te geven om mee te investeren in zonnepanelen. We willen dat er een fonds wordt opgericht om de voorfinanciering van deze kosten makkelijker en voor meer mensen bereikbaar te maken. De meeropbrengsten van dit fonds kunnen deels worden teruggestort en opnieuw gebruikt. Daarnaast moet in de bouwvoorschriften de checklist “natuurvriendelijke maatregelen aan gebouwen” worden opgenomen.

Als ze dat willen, moeten bewoners letterlijk de baas zijn over hun eigen huis en op die manier een directe invloed op hun woonomgeving hebben. Dan moeten ze wel ruimte krijgen van corporaties, gemeente, projectontwikkelaars, investeerders en bouwbedrijven om zelf inhoud aan hun woonwensen te kunnen geven. Daarom willen we particulier opdrachtgeverschap, individueel of samen, stimuleren.

Kleine kernen

In Ommen is er nog sprake van groei, maar in gemeenten om ons heen is al sprake van krimp. Krimp kan vergaande gevolgen hebben voor de leefomgeving: winkels en scholen verdwijnen, bedrijven verhuizen, leegstand neemt toe en inwoners trekken weg.  Ook willen we het buitengebied ontzien: Om de kleine kernen leefbaar te houden zal er ruimte moeten blijven voor nieuwbouw. Dit geld niet alleen voor Witharen en Lemele maar ook voor Vilsteren, Beerze en Beerzerveld.

De leefbaarheid strekt zich ook uit voorbij de eigen straat. Vooral in kleine kernen is de saamhorigheid en de leefbaarheid gebaat bij lokale initiatieven. De Plaatselijk belangen-organisaties spelen daar een belangrijke rol in. Wij willen dat de gemeenten deze organisaties ondersteunt, zodat ze hun rol zo goed mogelijk kunnen spelen.

Concreet

  • Voldoende betaalbare huizen voor uiteenlopende soorten huishoudens;
  • Bewoners zijn de baas over hun eigen huis en hebben op die manier een directe invloed op hun woonomgeving;
  • Particulier opdrachtgeverschap, individueel of samen, stimuleren;
  • aanpassen van woningen aan levensloopbestendig wonen moet makkelijker worden;
  • het moet makkelijker worden om te experimenteren met woonvormen;
  • Leegstaande winkels in de centra krijgen gemakkelijk een andere functie;
  • Sociale woningen worden verduurzaamd;
  • Via een op te richten fonds wordt eigen energie opwekken makkelijker;
  • Plaatselijk Belang-organisaties krijgen ondersteuning.
  • 5 Cultuur

Wie denkt dat cultuur een ver-van-mijn-bed-show is vergeet misschien de passie waarmee de auto of scooter een make-over kreeg. Dat zelf gemaakte meubelstuk, de zorgvuldig onderhouden tuin, die indrukwekkende film, of de adembenemende graphics van een anime of game.

Kunst en cultuur zijn belangrijk in de ontwikkeling van mensen. Erfgoed leert ons over ons gemeenschappelijke verleden en biedt daarmee zicht op de toekomst. Cultuur is een belangrijke pijler van de samenhang in onze samenleving.

Kunst stimuleert creativiteit, nieuwsgierigheid, andere perspectieven en kritisch vermogen.

Samen actief kunst beoefenen, of het nu muziek maken is of schilderen, kweekt saamhorigheid. Zelf iets maken is een bron van trots. Cultuur ondergaan door te kijken en luisteren doorbreekt sleur en is een weg om stress achter je te laten.

Concreet

  • Behoud van voor de Ommer historie belangrijke monumenten;
  • Ondersteuning van initiatieven gericht op behoud van Ommer historie;
  • Zorgen voor voldoende kansen tot beleving van cultuur;
  • Alle schoolkinderen in de gemeente moeten zowel passief als actief met kunst in aanraking komen;
  • De PvdA wil dat kunst en cultuur laagdrempelig toegankelijk is.
  • 6 Samenleving en bestuur

Veiligheid

We geloven dat vertrouwen aan de basis staat van veiligheid. We vertrouwen op betrokken mensen, of ze nu beroepskracht of inwoner zijn. Op bedrijven die zorgvuldig handelen als er veiligheid in het geding kan zijn, zoals bij chemische transporten, grote evenementen of de uitbraak van bersmettelijke ziekten. Op de wijkagent die niet alleen langsrijdt maar ook op de koffie

gaat, omdat hij wil weten wat mensen bezighoudt. De buurt-what’sapp. Pas als er over en weer vertrouwen is, kun je op die manier veiligheid verbeteren.

De veiligheidsregio IJsselland is een belangrijke partner waar het gaat om mogelijke veiligheidsrisico’s en preventie. Voor criminaliteit, maar ook bij evenementen, gevaarlijk transport en milieurisico’s. Want ook dat heeft als er iets misgaat grote gevolgen voor het gevoel dat je veilig woont.

Wie slachtoffer wordt van criminaliteit krijgt niet alleen te maken met verlies van geld en spullen, of met een inbreuk op je lichamelijke integriteit, maar ook met de emotionele nasleep daarvan. Volgens de PvdA moeten we zorgen dat daders opgespoord en bestraft worden, maar ook dat we er alles aan doen om zulke ingrijpende gebeurtenissen te voorkomen.

Een sociaal wijkteam speelt daarin een belangrijke rol: zij kunnen signalen opvangen van iemand die kan ontsporen. Wij vinden dat ze dan ook moeten omkijken naar familie en huisgenoten van iemand die is afgegleden.

Er is niet één sluitende aanpak te maken. Er zijn wel ingrediënten te geven om de kans op succes groot te maken. Dat is op de eerste plaats het vertrouwen van onze inwoners in elkaar versterken. Zodat ze weten en ook delen wat er speelt. Elkaar aanspreken op gebeurtenissen en aan de bel trekken als je het niet vertrouwt.

Preventie is meer dan uitsluitend protocollen of computertechnologie voor het profileren van potentiele daders. Techniek kan helpen met slimme maatregelen: verlichting in uitgaansgebieden bijvoorbeeld.

Privacy

In de digitale samenleving wordt privacy steeds ingewikkelder. Dat stelt strengere eisen aan het verzamelen en de opslag van persoonlijke gegevens. Inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat de gemeente en opsporingsinstanties hun gegevens zorgvuldig behandelt. Dat er niet meer gegevens verzameld en bewaard worden dan strikt noodzakelijk is. Dat betekent onder meer dat de gemeente regels hanteert over de toegang tot die gegevens. Inwoners hebben recht op inzage in hun eigen gegevens en om gegevens te laten verwijderen (behalve de informatie die voor wettelijke taken nodig is). Wat ons betreft let de gemeente er actief op dat de gegevensverwerking gelijkheid in de samenleving en vrijheid van burgers garandeert.

Gemeenschappelijke regelingen

De gemeente is verantwoordelijk voor de zorg, de veiligheid en voor de leefomgeving. Onze gemeente werkt op die gebieden samen met andere gemeenten. Die gemeenschappelijke regelingen zijn efficiënt: er zijn minder financiële risico’s en je deelt kennis. De keerzijde is dat gemeenteraden en inwoners soms weinig invloed hebben op afspraken die binnen zo’n regeling gemaakt worden. Dan wordt zo’n afspraak een keurslijf met een democratisch tekort. Wij willen dat een gemeente, instelling of inwonersinitiatief het recht krijgt om af te wijken als dat voor haar inwoners beter of goedkoper is (het ‘right to challenge’). Voorwaarde is wel dat een initiatief past binnen criteria van algemeen belang, duurzaamheid, solidariteit en toegankelijkheid. Alle gemeenschappelijke regelingen en de contracten met verbonden partijen worden daarop bekeken en waar nodig aangepast.

Democratie

De gedachte was dat de lokale gemeenschap beter dan het verre ‘Den Haag’ in staat is om die zorg, veiligheid en leefomgeving te bieden die de inwoners nodig hebben. Maar wat betekent dat in de praktijk? Moet de markt of professionals alles bepalen en moet de politiek zich op een afstand houden?

De PvdA gelooft dat participatie betekent dat mensen meer controle krijgen over hun eigen wereld en dat je mensen mag aanspreken op hun bijdrage daaraan. Dat biedt zicht op een inclusieve samenleving, waarin mensen hun eigen kansen kunnen creëren en benutten. Maar dat betekent niet ieder voor zich: voor ons blijft eerlijkheid en algemeen belang voorop staan. We zijn en blijven solidair met mensen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is.

De lokale democratie heeft baat bij actief burgerschap en initiatieven van onderaf. Daarom willen we nieuw beleid toetsen aan gevolgen voor participatie. We willen ruimte voor experimenten. Dat neemt niet weg dat in geval van niet op te lossen tegengestelde inzichten de gemeenteraad tot taak houdt om knopen door te hakken. Democratie is niet zo simpel dat de meerderheid beslist en de inzichten van de minderheid geen waarde hebben.

Bestuursdienst Ommen-Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft besloten éénzijdig zich terug te trekken uit de gezamenlijke bestuursdienst. De komende jaren zal duidelijk worden wat dit betekent. Vast staat dat dit voor de ambtenaren, zonder dat ze er iets aan kunnen doen, betekent dat zij een periode met veel spanning tegemoet gaan. Hou ik mijn baan, waar kom ik te werken, het zijn grote vraagstukken. Zeker omdat de winkel tijdens de verbouwing gewoon open blijft.

Voor ons blijft voorop staan dat Ommen een zelfstandige gemeente blijft. Dat is een opgave voor een kleine gemeente. Daarom willen we actief zoeken naar vormen van samenwerking met andere gemeenten.

Concreet

  • Toetsen van nieuw beleid op gevolgen voor participatie;
  • Ruimte voor experimenten met zeggenschap en democratie;
  • Voortzetten van het Ommer motief;
  • Meer aandacht voor rechtmatig gebruik en veilige opslag van persoonlijke gegevens.
  • 7 Financiën

De PvdA staat pal voor een degelijk financieel beleid. De inwoners van Hardenberg en Ommen krijgen waar voor hun geld: de gemeente werkt zo goed en zo goedkoop mogelijk. Er wordt niet meer uitgegeven dan er binnen komt en de gemeente bouwt geen onverantwoorde schulden op. Maar een gemeente is geen bedrijf: de kwaliteit van de dienstverlening en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving zijn belangrijker dan financieel rendement.

Gemeentelijke belastingen zijn er juist om die taken goed te kunnen uitvoeren. Mensen hebben meer baat bij een goed functionerende gemeente dan bij een paar euro per jaar minder belasting betalen. Daarbij vinden we de huidige hoogte van de belastingen op dit moment voldoen

Concreet

  • Degelijk financieel beleid: geen opbouw van onverantwoorde schulden;
  • Efficiënte overheid;
  • Geen op speculatie gericht (grond)beleid.