Raadsvoorstel realiseren noodopvang asielzoekers

1 november 2022

We weten allemaal dat het niet goed gaat met de opvang van asielzoekers in ons land. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, waardoor schrijnende toestanden ontstaan. Hier moet iets gebeuren, zowel in het belang van de vluchtelingen als in dat van de inwoners van Ter Apel. Onze PvdA-afdeling vond dat vorig jaar al hard nodig en heeft destijds op 28 oktober 2021 het initiatief genomen tot deze motie:

De Raad van de gemeente Ommen,

            Constaterende dat ….er een dringend tekort is aan opvanglocaties, enz.enz….

            Overwegende dat ….  de leefbaarheid niet meer gegarandeerd kan worden…..

                                   dat …  we solidair zijn met de asielzoekers en de Ter Apelers….

Verzoekt het college om te inventariseren welke plekken en gebouwen in de gemeente voor opvang geschikt zijn en vervolgens deze plekken in samenspraak met het COA in te richten voor noodopvang van asielzoekers,  enz

Deze motie werd toen ingediend door ons raadslid Hilbert Moerman en is aangenomen met 10 stemmen voor en 6 tegen.

Nu zijn we een jaar verder en de toestand is sindsdien nog nijpender geworden. Ommen doet al wat: tot eind van dit jaar is in een leegstaand deel van het gemeentehuis een crisisnoodopvang ingericht. In Lemele verblijft een grote groep Oekraïners.

Maar deze keer gaat het om noodopvang, voor 2 à 3 jaar, voor ca 100 asielzoekers. Op donderdag 3 november staat het raadsvoorstel op de agenda. Dan wordt er overlegd over eventuele volgende stappen.

Wij van de PvdA denken dat de tijd rijp is voor die volgende stap. We kunnen niet toelaten dat zoveel mensen in dergelijke schrijnende toestanden moeten verblijven. En evenmin kunnen we onze landgenoten in Ter Apel in de steek laten. Solidariteit, dat is het motto!!!

Uiteraard hoort daar ook inspraak van onze inwoners bij. U vindt hieronder onze telefoonnummers en e-mailadressen. Daarnaast kunt u bellen of mailen naar de griffie om te melden dat u over dit onderwerp wilt inspreken bij de commissievergadering van de gemeenteraad. In een later stadium zult u zeker ook vanuit de gemeente gelegenheid krijgen uw zegje te doen. U kunt ook binnenlopen tijdens onze fractievergaderingen op maandag 7 november en 21 november om 19.30 uur in lokaal 4 van de Carrousel in Ommen.

 

Met vriendelijke groet,

Het afdelingsbestuur:

 

Trudi Groos               voorzitter                   06-18806731   [email protected]

Marietje Luttekes      secretaris                    0529-454220   [email protected]

René vd Linde           penningmeester          06-30640559   [email protected] en

Hilbert Moerman       raadslid                      06-53561062    [email protected]