College pakt motie van PvdA Ommen serieus op

3 november 2021

Artikel in het Ommer Nieuws

De week van het college: door Hans Vroomen.

Opvang Vluchtelingen

Ongetwijfeld heeft u de afgelopen weken gehoord over de problemen bij de opvang van vluchtelingen. Het opvangcentrum in ter Apel is vol. We hebben verschrikkelijke beelden kunnen zien van mensen die daar letterlijk op de grond moesten slapen. Enerzijds is er elders geen woonplek beschikbaar voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven en anderzijds komen er ook nieuwe vluchtelingen binnen. Zo zijn er de afgelopen maanden ook vluchtelingen uit Afghanistan aangekomen. De vraag naar extra opvang voor vluchtelingen is groot.

Afgelopen week is in de gemeenteraad de wens uitgesproken om ook als Ommen een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen. Dit naar aanleiding van een motie in onze gemeenteraad die het college van B&W daartoe opriep. Aan het werk dus. Ommen heeft een groot hart! Dit bewijzen we al sinds de jaren ’50 toen hier veel Molukkers werden opgevangen, maar ook in 2015 stonden we klaar om een aantal dagen de noodopvang te bieden aan vluchtelingen. We hebben gezien hoe groot destijds de betrookenheid was van de Ommer samenleving.

We nemen als Ommer gemeentebestuur onze verantwoordelijkheid. Daarom onderzoeken we om een bijdrage te kunnen leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het college van B&W gaat na hoe we dit het beste kunnen organiseren. In eerste instantie zullen we ons niet richten op de crisisopvang, van een aantal dagen per week, maar vooral op mensen die voor een langere tijd nodig hebben. Met elkaar kunnen we er dan voor zorgen dat zij zich in afwachting van procedures en met alle onzekerheden waar zij mee te maken hebben, zich veilig kunnen voelen in Ommen.