3 juni 2023

Column Politiek Verwoord in Ommer Nieuws, door Simone Pol

De volgende crisis: waterschaarste

Zodra de tankwagen was gearriveerd, renden Italianen dit voorjaar met emmers en lege flessen naar de wagen om hun drinkwater aan te vullen. Uit de kraan kwam even niks meer. Door extreme droogte waren de stuwmeren opgedroogd en was er geen stromend water meer. Kunt u het zich voorstellen? Wat als dit in Nederland zou gebeuren?

Het leven draait dan om timemanagement en vooruitdenken. Als je wilt koken moet je eerst vele flessen water aanslepen. Om jezelf te wassen moet je eerst genoeg emmers naar de badkamer sjouwen om over jezelf heen te gieten. Kleren wassen? Eerst water koken en dan op de hand boenen. En dat in een hete zomer van rond de 35 graden (dan ben ik nog positief). Het is tijdrovend, geldverslindend en vervuilend; tientallen plastic flessen uit de supermarkt gaan er wekelijks doorheen. Uit de kraan drinken kan dan niet meer.

Waterschaarste; de Italiaan is er inmiddels mee geconfronteerd. In Nederland waarschuwt Vitens dat er deze zomer wel eens schaarste op zou kunnen treden. Dan geen gesproei over de gladgemaaide gazonnetjes en geen gespartel in plastic badjes meer. Paniek? Nee, het zou verboden moeten worden.

Vitens heeft een vergunning gekregen om vele hoeveelheden grondwater meer te gaan onttrekken voor de winning van drinkwater. Johan Vollenbroek waarschuwt dat daardoor het natuurgebied de Hammerflier in Beerzerveld (extra) uit gaat drogen met onherstelbare schade aan de natuur tot gevolg. Natuurlijk heeft de samenleving drinkwater nodig, maar is de oplossing niet minder te verbruiken?

We gebruiken in Nederland met zijn allen veel te veel water. De industrie voor koelen, de boeren voor de beregening van gewassen en burgers voor hun badjes, tuintjes en het wassen van hun auto’s. Van wie is water eigenlijk? Van burgers, overheden, bedrijven? Maar de belangrijkste vraag is: hoe houden we water toegankelijk voor iedereen?

Terwijl water volgens de Verenigde Naties een mensenrecht is, waarschuwt de wetenschap voor meer conflict door toenemende schaarste: machthebbers kunnen minderbedeelden manipuleren door ze wel of geen toegang te verschaffen. Zelfs in nat Nederland is water geen vanzelfsprekendheid. Schulden? Dan gaat ook hier de kraan dicht.

De waterproblemen verschillen nu wereldwijd nogal. In Afrika vluchten mensen weg door extreme hitte en droogte, terwijl de Nederlandse boeren met natte landbouw hun toekomst veilig willen stellen. En wat kun je zelf doen om bewuster met water om te gaan? Minder douchen? Of dat meer effect heeft dan minder vlees eten of kleding kopen? Wat is onze watervoetafdruk? Denkt u daar eens aan terwijl u deze zomer op vakantie in een Italiaans hotel staat te genieten onder de rondspetterende regendouche…